Sunday 6 May 2012

Nasi Komok @ Khao Mok Gai @ Nasi Beriani Siam





Source: Azian@aziancollection via Kongsi Resipi / Ayu@curlybabesatisfaction

For the spice mix – (rempah komok)
2 tsp serbuk rempah kari Babas
1 tsp serbuk kunyit
1 tsp serbuk ketumbar
½ tsp serbuk jintan putih  ( Ayu guna 1 sudu kecil )
½ tsp serbuk jintan manis ( Ayu tambah, Kim jugak )
½ tsp serbuk kayu manis ( Ayu guna ¼ sudu kecil )
1 tsp garam
1 tbsp gula ( Ayu guna perasa, Kim guna stok ayam )

Bahan-bahan nasi
5 cawan beras basmathi
4 sudu minyak sapi
4-5 ulas bawang merah * - dihiriskan
1 inci Halia * - dihiriskan
4 ulas bawang putih * - dihiriskan
3 batang akar ketumbar (Ayu guna batang yang bawah sekali yang tak berdaun atas akar)
2-3 sudu rempah komok
200ml susu cair
1 ekor ayam
8 cawan air 
Garam secukup rasa
Rempah penumis ( Ayu guna1 batang kulit kayu manis, 1 bunga lawang, 3 biji pelaga, 3 biji bunga cengkih )

Cara memasak:
Cuci ayam, seeloknya dipotong 4 saja.
Cuci beras basmathi dan rendam sebentar
Hiris nipis bahan bertanda *.
Tumis rempah penumis dan bahan yang dihiris dengan minyak sapi hingga naik bau.
Masukkan rempah komok dan kacau selalu supaya tidak hangus. Setelah nampak garing masukkan air dan akar ketumbar.
Masukkan ayam dan rebus ayam hingga hamper masak.
Angkat ayam dan toskan.  Lumurkan ayam dengan garam dan kunyit ( Kim jugak menambah kunyit hidup, sedikit cili kisar, halia kisar, bawang putih dan serai dan tepung beras sebagai salutan ).
Perapkan ayam sebentar biar ia mesra.  Goreng ayam yang diperap samada garing atau tidak mengikut citarasa sendiri.
Keluarkan 1 cawan kuah tadi untuk sos cili.
Masukkan kuah kedalam periuk nasi dan masukkan susu, biarkan ia menggelegak sambil dikacau. Masukkan garam secukup rasa.
Masukkan pula beras yang telah ditoskan.  Tutup dan biarkan ia masak.

Bahan sos cili: (Blend hingga lumat semua bahan-bahan yang bertanda *
1 cawan air kuah nasi komok ( sedikit halia dari kuah pun Ayu masukkan, Kim jugak )
6 biji cili merah *
Segenggam cili padi *)( Ayu tambah, Kim jugak )
4 ulas bawang merah * ( Ayu tambah, Kim jugak )
2 ulas bawang putih *
4 tangkai daun ketumbar *
Gula, garam, cuka secukup rasa 

Kisar semua bahan bertanda *.
Masak hingga agak pekat.
Perasakan ia dengan garam, gula dan cuka secukup rasa.
Hidang bersama nasi komok.

No comments:

Post a Comment