Sunday 27 September 2015

Cucur Badak


Resipi: Enak Rasa Dari Dapur Kim
Bahan-bahan:
Ubi Keledek, di rebus sehingga empuk dan lenyekkan
Tepung gandum / tepung kek (jangan terlalu banyak)
1 sudu besar tepung ubi
Sedikit garam

Caranya:
Ubi keledek setelah empuk, toskan air dan lenyekkan.
Masukkan tepung ubi dan garam, gaul rata.
Masukkan secukup tepung gandum ke dalam adunan sehingga menjadi doh dan tak melekat di tepi mangkuk. Ketepikan.

Setelah inti masak dan sejuk, ambil sejemput adunan dan leperkan di tapak tangan, masukkan inti dan tutup dengan kemas.
Letak di pinggan yang telah ditabur sedikit tepung supaya tidak melekat.
Panaskan minyak dan goreng sehingga kekuningan.
Angkat dan toskan minyak.

Inti untuk cucur:
Kelapa putih
Serbuk kunyit
Serai *, bahan-bahan * dihiris dan tumbuk
Bawang merah *
Bawang putih *
Sedikit cili merah *
Sedikit minyak untuk menumis
Sedikit air
Garam secukup
Gula perang sedikit (optional)

Caranya:
Masukkan minyak sedikit dan tumiskan bahan-bahan rempah yang telah ditumbuk sehingga layu dan masukkan serbuk kunyit. Kacau sebati.
Masukkan kelapa, kacau rata.  Masukkan garam dan gula secukupnya dan sedikit air.
Masak sehingga inti menjadi kering.  Angkat dan sejukkan.





No comments:

Post a Comment