Tuesday 3 January 2017

Piza















Sumber resipi: Chef Wan Mengelilingi Dunia
Bahan-bahan:
Doh Piza Asas (30 cm)
1 sudu besar yis segar, guna instant yis
1 sudu teh Gula
250ml air
450gm tepung gandum serbagula, diayak
1/4 sudu teh garam
60ml minyak zaitun

Catatan Chef:
Doh piza juga boleh diuli dengan menggunakan mesin memproses makanan atau mesin mengadun ken dengan dipasang cangkuk doh.
Untuk menghasilkan doh piza asas yang rangup, suhu ketuhar mestilah cukup panas.
Sewaktu mencairkan yis dengan air suam, suhu air mestilah tidak melebihi 120C.
Jika suhu air terlalu panas, yis akan mati.
Doh boleh disediakan pada sebelah pagi dan dibiarkan naik sepanjang hari dan dibakar pada sebelah malam untuk disajikan.

Caranya:
Panaskan ketuhar pada suhu 230C.
Di dalam mangkuk, satukan yis segar bersama gula dan separuh bahagian air suam.
Kacau sehingga sebati dan biarkan di tempat yang agak panas selama 10 minit agar adunan kembang.
Ayak tepung gandum bersama garam.  Masukkan ke dalam adunan yis dan uli selama 10 minit sehingga doh kental dan elastik.
Sapukan bahagian dalam mangkuk dan juga seluruh doh dengan minyak zaitun.
Bubuh doh di dalam mangkuk bersapu minyak zaitun dan tutup.
Biarkan doh selama 1 jam agar ia naik sekali ganda.
Tumbuk doh dengan tangan supaya ia leper dan uli selama 5 minit.
Tutup dengan kain dan biarkan doh naik selama setengah jam lagi.
Tumbuk doh dan uli sekali lagi.
Bahagikan doh kepada dua bahagian.
Bulat-bulatkan dan kemudian leperkan.  
Doh piza asas sudah siap.

No comments:

Post a Comment