Saturday 5 January 2013

Crepe Pisang


 Resipi: Semanis Gula

Bahan-bahan:
250g tepung gandum
1 sudu kecil tepung ubi
2 biji telur
500ml santan  ( Kim gantikan dengan susu segar )
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil paste pandan ( untuk pewarna hijau )
1 sudu besar butter ( dicairkan )
2 sudu besar gula halus ( Kim guna 1 sudu besar, kalau nak manis sedikit bolehlah menggunakan 2 sudu ) 

Caranya:
Satukan kesemua bahan dan kacau hinga adunan sebati.
Masukkan santan sedikit-sedikit untuk mengelakkan adunan berketul.
Untuk adunan lebih halus masukkan ke dalam blender dan tapis ke dalam bekas.
Panaskan kuali (non stick pan) dan sapu sedikit minyak.
Masukkan satu senduk adunan dan ratakan menggunakan belakang senduk atau lenggangkan kuali.
Masak hingga lempeng masak dan tidak perlu diterbalikkan.
Ulang sehingga adunan habis dimasak. 

Inti:
200g krim putar (non diary) ( fresh cream ) ~ putar hingga kental
Isi durian secukupnya ( Kim menggunakan pisang masak ranum atau jika suka boleh menggunakan buah-buahan seperti strawberi / mangga / blueberi / limau mandarin yang manis )

Cara melipat crepe:-
Alas kepingan lempeng di atas plastik.
Sudukan krim putar ( Kim masukkan di piping bag dan picitkan ) di tengah-tengah lempeng.
Kemudian letak inti durian ( buah-buahan kegemaran memasing ) dan lapiskan kembali dengan krim putar.
Lipat kiri dan kanan lempeng dan jadikannya seakan bantal.
Sedia untuk dihidangkan.


No comments:

Post a Comment