Monday 26 September 2016

Ketam Tauchu















Sumber: Fiza Lgk ~ olahan semula Enak Rasa Dari Dapur Kim
Bahan-bahan:
3-4 ekor ketam bunga, tanggalkan cengkerang dan bersihkan
2 ulas bawang putih ~ dimayang
1/2" halia ~ dimayang
5 tangkai cili kering - belah 2 / potong serong
Sedikit minyak untuk menumis
3 sudu besar taucu ~ basuh tauchu untuk kurangkan masin
1/4 cawan jus asam jawa ~ gantikan dengan jus lemon / limau nipis
1 cawan air
3 sudu besar sos tomato ~ gantikan dengan 1 sudu besar sos cili
1 sudu teh sos tiram
1/2 labu bawang holland ~ dimayang
Sedikit daun bawang dipotong 11/2"
1/2 sudu besar gula ~ gantikan dengan gula perang secukup rasa
1-2 sudu besar serbuk cili merah ~ saya tambah

Caranya:
Panaskan minyak, tumis bawang putih, halia dan cili kering hingga wangi.
Masukkan ketam dan balik-balikkan sambil dikacau.  Masukkan serbuk cili.
Seterusnya tambah tauchu dan masukkan air.  Kacau seketika hingga bercampur.
Masukkan sos cili serta sos tiram dan tutup kuali.
Kecilkan api dapur dan biarkan merenih sehingga ketam masak sepenuhnya.
Buka penutup kuali dan sesuaikan rasa masakan.
Seterusnya taburkan daun bawang serta bawang holland.
Kacau sebentar hingga layu dan matikan api dapur.




No comments:

Post a Comment