Sunday 19 March 2017

Cah Kangkung Belacan Lada Hitam



















Bahan-bahan:
Seikat kangkung
Ikan bilis sedikit, ditumbuk kasar, goreng dan ketepikan (boleh guna udang kecil lagi sedap)
1 sudu teh lada hitam ditumbuk kasar
Minyak menumis
Garam secukup rasa
Gula secubit
Sedikit air

Bahan-bahan tumbuk kasar: asingkan cili dan bawang
3 biji cili masak merah

4 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1" belacan

Caranya:
Tumiskan belacan, bawang merah dan putih yang ditumbuk bersama sehingga layu.
Masukkan cili merah yang ditumbuk, kacau sebati sehingga cili dan bawang masak.
Masukkan lada hitam yang ditumbuk, kacau sebati.
Masukkan kangkung dan kacau sebati, masukkan air sedikit.  Rasa dulu baru masukkan garam, kalau kurang tambah.  Boleh masukkan secubit gula jika suka.
Masak sehingga kangkung masak,
Angkat dan hidangkan dengan nasi putih

No comments:

Post a Comment