Sunday 18 June 2017

Ayam Lengkuas Berempah Kari & Nasi Beriani Sayuran





Nasi Beriani Sayuran:
Beras basmathi, cuci bersih dan rendamkan dengan serbuk kunyit / kunyit hidup ditumbuk lumat
Air / air rebusan sayuran
Minyak menumis
Garam secukup rasa
Bawang besar dihiris halus
Halia dihiris halus
Sayur campuran * *bertanda dicelur dengan air panas
Kismis hitam *
Daun ketumbar dihiris halus
Bawang putih * bertanda *diparut halus
Halia *
Kulit kayu manis
Bunga cengkih
Biji pelaga
Bunga lawang
Daun salam kering
Rempah beriani
Yogurt sedikit

Caranya:
Masukkan sedikit minyak dikuali, tumiskan rempah 4 sekawan, daun salam, masukkan hirisan bawang besar, tumis sehingga layu.  
Masukkan parutan bawang putih dan halia, kacau sebati.
Masukkan rempah beriani dan garam secukupnya, kacau sebati dan masukkan beras digoreng sebentar.
Masukkan beras di rice cooker bersama air.
Setelah beras hampir masak, masukkan sayuran dan kismis dan juga yogurt sedikit.
Kaupkan perlahan-lahan dengan garpu.
Taburkan daun ketumbar dan masak sehingga air beras kering.


Ayam Lengkuas Berempah Kari:
1/2 ekor ayam, dicuci dan potong kecil, perapkan dengan sedikit garam dan serbuk jintan halus sedikit

1 biji tomato, dicincang
Minyak menumis
Daun kari 
Garam secukupnya
Air secukupnya

Bahan rempah A, bahan-bahan dicincang:
Cili padi hijau
Bawang besar 
Bawang putih
Lengkuas muda
Halia
1 sudu besar rempah kari daging

Caranya:
Masukkan sedikit minyak dikuali, tumiskan bahan-bahan A sehingga wangi, masukkan daun kari dan rempah kari, kacau sebati.
Masukkan tomato dan kacau sehingga tomato layu.
Masukkan ayam, garam dan air secukupnya.
Masak sehingga ayam empuk dan air menjadi sedikit kering.
Hidangkan bersama nasi beriani sayuran.










No comments:

Post a Comment