Sunday 9 July 2017

Daging Kambing Masak Hijau





















Bahan-bahan:
Daging kambing, bersihkan dan toskan air dan gaul dengan sedikit serbuk kunyit
Ubi Kentang
1 batang serai, diketuk
2 helai daun limau purut
Sedikit daun kari
1/2 biji bawang besar, dihiris
2 biji tomato hijau, dicincang
Garam secukup rasa
Air secukupnya
Minyak menumis

Bahan-bahan diblend kasar:
20 biji cili padi hijau
3 biji cili padi merah
10 biji cili hijau
1/2 biji bawang besar
6 ulas bawang merah kecil
3 ulas bawang putih
1" halia
2 batang serai
1/2" lengkuas muda
Sedikit daun kari
1 helai daun limau purut

Bahan-bahan rempah:
1/2 sudu teh serbuk ketumbar
1/4 sudu teh serbuk jintan manis
1/4 sudu teh serbuk jintan putih

Caranya:
Panaskan sedikit minyak dikuali.
Tumiskan hirisan bawang besar, daun kari, daun limau purut, bahan-bahan blend dan rempah sehingga wangi.  Masukkan tomato dan tumis sehingga air tomato kering.
Masukkan air secukupnya. Setelah mendidih masukkan daging kambing dan ubi kentang.
Masak sehingga daging dan ubi kentang empuk.
Perasakan dengan garam sebelum di angkat.
Setelah pekat bolehlah dipadamkan api.
Hidangkan bersama nasi putih.

No comments:

Post a Comment