Sunday 3 December 2017

Coklat Cornflakes cookies





















Sumber resipi:secubitgaramnor67.com, sedikit olahan semula
Bahan-bahan:
1 kotak besar cornflakes (325gm)
1 sudu besar madu (guna susu pekat)
5 sudu besar mentega/margerine
1 sudu besar gula (guna 1 sudu teh)
450g cooking chocolate
3 sudu besar crunchy peanut butter
50g cocoa butter
secubit garam
Papercup kecil secukupnya

Caranya:
Panaskan mentega dalam kuali sehingga cair.
Masukkan gula, madu (susu pekat) dan peanut butter.
Kacau sehingga gula larut.
Masukkan cooking chocolate yang telah dipotong kecil supaya senang cair.
Bila kesemua bahan telah cair, masukkan cocoa butter, padamkan api dan kacau sehingga cair dan masukkan cornflakes.
Gaul sehingga sebati.
Alihkan ke dalam bekas lain dan terus isikan ke dalam paper cup.
Jika suka bolehlah di tabur manik hiasan.

Tips:
Cookies ini tak perlu dipanaskan dalam oven semula. Kalau dipanaskan coklat yang membaluti cornflakes itu akan cair dan mendap ke bawah paper cup.
Ini akan menjadikan ia tak melekat antara satu sama lain.
Jika coklat sudah sejuk payah nak melekat antara satu.
Bolehlah dipanaskan balik sekejap balance yang belum diisikan ke dalam paper cup (dengan api perlahan) lepas tu cepat-cepat isiskan ke dalam paper cup.

Cocoa butter biasanya digunakan dalam pembuatan Almond London cookies atua biskut yang nak celup dengan coklat.


No comments:

Post a Comment