Tuesday 11 December 2018

Ayam Kicap Cili Padi Berserai





Sumber resipi: Majalah Rasa
Bahan-bahan:
1 kg ayam dipotong kecil, cuci bersih dan toskan
3 batang serai dititik
12 biji cili padi hiris memanjang
2 biji bawang besar hiris bulat
3 ulas bawang putih dititik
3cm halia muda dihiris memanjang
2 sudu makan kicap pekat
2 sudu makan kicap manis
1 sudu makan air asam jawa
Garam, gula secukup rasa, jika perlu
4 sudu makan minyak

Caranya:
Panaskan minyak dalam kuali.
Tumiskan hirisan bawang merah, bawang putih, halia, cili padi dan serai hingga wangi.
Masukkan ayam kacau rata.  Tunggu ayam kecut dan masukkan sedikit air.
Biarkan isi ayam empuk dan air ayam kering sedikit baru dimasukkan kicap pekat dan air asam jawa.
Seterusnya masukkan kicap manis, diikuti dengan garam, gula dan perasa secukupnya.
Setelah timbul minyak dan kuah kering tutup api.
Ayam sedia dihidangkan dengan nasi putih.




No comments:

Post a Comment