Tuesday 8 July 2014

Cara Manis Jagung



















Sumber: Che Ann / Mas Duniaku (Olahan semula oleh Kim)

Bahan-bahan:
1 cawan tepung gandum
1 sudu makan tepung kastard
1 sudu kecil marjerin / butter
1 biji telur
1 cawan air pandan
1 1/2 cawan santan
Gula secukupnya
secubit garam
sedikit pewarna hijau untuk menaikkan seri warna hijau (tak letak)
Jagung manis secukupnya
sedikit minyak untuk oles pada acuan kuih cara

Caranya:
Campurkan semua bahan diatas dan gula, masukkan dalam blender supaya adunan halus.
Pnasakan acuan dan oleh dengan minyak.
Masukkan adunan ke setiap lubang acuan, biarkan seketika dalam 40 saat untuk lapisan tepi dah masak baru masukkan jagung manis.  
Tutup acuan dan biarkan dalam 2-3 minit atau sehingga masak.  Bila ditekan sedikit tak melekit dah boleh diangkat.
Ulangi proses membakar sehingga adunan habis.

(Nota: adunan memang nampak cair tapi jangan bimbang, bila dah masak ia akan lembut gebus gitu, Mesti cuba baru tau gebus atau tidak).

(Nota Kim: Terima kasih pada yang empunya resipi ini, sedap, pasti buat lagi, jangan marah pada olahan semula dari saya).



No comments:

Post a Comment