Sunday 20 July 2014

Kacang Tanah Salut Rempah Kari



Resipi: Enak Rasa Dari Dapur Kim
Bahan-bahan:
Kacang Tanah dicelur sebentar saja dengan air panas, toskan airnya
Daun Kari, optional
Minyak untuk menggoreng

Bahan-bahan salutan:
Tepung beras
Sedikit tepung jagung
Sedikit baking powder
Rempah kari, dibancuh dengan sedikit air panas
Garam secukupnya
Gula perang secukupnya
Santan cair secukupnya, untuk membancuh bahan salutan tidak terlalu cair/pekat

Caranya:
Bahan-bahan salutan dibancuh sehingga sebati dan gaulkan pada kacang tanah sehingga sebati.
Panaskan minyak secukupnya tetapi AWAS jangan terlalu besar api nanti kacang di bahagian dalam tidak masak sepenuhnya. Goreng dengan api yang perlahan sehingga masak kekuningan.
Angkat dan toskan minyak. Simpan di balang kedap udara.
Enak dikunyak ketika menonton TV atau boleh dibawa berkelah dlll.





No comments:

Post a Comment