Saturday 27 September 2014

Mee Wantan Kering Berkicap yang Simple


































Bahan-bahan:
Wantan, dicelur dengan air mendidih sebentar, angkat toskan dan curahkan di air sejuk sekejap, angkat semula dan celur di air mendidih lebih kurang 2 saat
Sawi dbersih, potong dan celurkan
Isi ayam atau fish kek, kalau menggunakan isi ayam bolehlah disiatkan ayam yang telah dikukus

Bawang merah dihiris, digoreng
Minyak untuk menggoreng bawang, setelah menggoreng bawang, panaskan semula minyak ini sehingga betul-betul panas dan masukkan sedikit minyak bijan (bukan hangus ya).  Setelah itu curah di sos salutan mee wantan.

Sos salutan mee wantan:
Sos tiram, digaulkan dengan sedikit air kukusan ayam atau air panas
Kicap pekat
Kicap lemak manis

(Mee wantan paling mudah disediakan, jika anda kesuntukkan masa bolehlah mencuba resipi yang mudah ini.  Isi ayam boleh dikukus awal dan simpan di peti sejuk, apabila hendak mengguna bolehlah dipanaskan semula)





No comments:

Post a Comment