Sunday 23 October 2016

Kari Kambing PekatTanpa Santan


Bahan-bahan:
Daging kambing cuci bersih dan toskan
Ubi Kentang dibelah 2 
Bawang besar dicincang
Tomato dicincang
Daun Kari
Minyak
Sedikit air
Garam secukup rasa

Rempah tumis:
Kayu manis
Bunga cengkih
Bunga lawang
Buah pelaga
Sedikit jintan putih
Sedikit jintan manis
secubit kas-kas

Bahan-bahan blend:
Bawang merah

Pes halia & bawang putih
Serbuk cili
Serbuk jintan manis
Serbuk garam masala
Serbuk kari ayam

Caranya:
Masukkan sedikit minyak dikuali.
Tumiskan bahan-bahan tumis sehingga wangi, masukkan bawang besar cincang, kacau sebati.
Masukkan daun kari, kacau sehingga wangi.
Masukkan bawang merah diblend kacau sehingga layu, masukkan pes halia dan bawang putih.
Masukkan tomato cincang dan kacau sehingga air tomato sedikit kering.
Masukkan serbuk cili, serbuk jintan manis dan serbuk kari ayam.
Kacau sehingga sebati.
Masukkan daging kambing dan kentang, kacau rata.  
Masukkan air secukupnya dan garam secukupnya, tutup dan biarkan, perlu dikacau sekali-sekala supaya tidak hangus dibahagian bawah.



No comments:

Post a Comment