Sunday 16 October 2016

Ketam Kam Heong





















Sumber resipi: Chef Wan via cutemamadelicacies.blogspot.my
Bahan-bahan:
Minyak untuk menggoreng secukupnya
1 kg ketam yang besar dibersihkan dan dipotong 2
5 bawang putih dicincang
2 sudu makan udang kering
2 sudu makan rempah kari
3 pelepah daun kari
6 cili padi dibuang biji dan dihiris
2 sudu makan sos oyster
1 sudu kecil biji lada hitam ditumbuk
Garam
Gula

Caranya:
Panaskan minyak dalam kuali dan goreng tenggelam ketam selama 5 minit dikedua belah ketam dan angkat dan toskan.
Dalam kuali yang lain, panaskan 3 sudu makan minyak.
Tumiskan bawang putih sehingga wangi.
Masukkan udang kering dan tumis lagi hingga garing.
Masukkan rempah dan daun kari, cili padi dan biarkan tumis beberapa minit.
Masukkan oyster sos dan lada hitam, kacau sebati.
Masukkan ketam lalu dikacau rata dengan rempah.
Perasakan dengan garam dan gula.
Angkat dan hidangkan bersama nasi putih.

No comments:

Post a Comment