Sunday 7 May 2017

Gulai Kawah & Nasi Kuning Jintan





























Sumber resipi: Gulai Kawah - Rasa April 2017
Bahan-bahan:
1 kg daging dihiris kecil, cuci bersih dan toskan
500 gm ubi kentang
3 sudu makan kerisik
150gm pes cili kering
150ml air asam jawa
Garam
Gula
Minyak untuk menumis

Rempah menumis: kulit kayu manis, bunga lawang dan bunga cengkih

Bahan-bahan kisar:
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
3cm halia
2cm kunyit hidup

Caranya:
Panaskan minyak dalam kuali, tumis rempah penumis bersama bahan-bahan kisar hingga wangi dan pecah minyak.
Masukkan daging, kacau hingga daging kecut dan keluar airnya.
Biarkan mereneh hingga daging empuk, tambah air jika perlu.
Apabila daging empuk masukkan ubi kentang dan air asam jawa.
Masukkan kerisik dan perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
Kecilkan api, biarkan gulai mereneh lebih kurang 5 minit dan timhul minyak.
Tutup api dan sedia dihidangkan

No comments:

Post a Comment