Friday 12 May 2017

Sup Ayam Jagung


















































Bahan-bahan:
Tulang Ayam + Isi sedikit
Ubi Kentang
Jagung 
Bawang merah besar dibelah 8
Cili padi, diketuk
Serai, dititik
Halia, dihiris
Bawang putih, dicincang
Lengkuas, diketuk
Kayu manis
Bunga lawang
Bunga cengkih
Garam secukup
Kiub pati ayam
Air secukupnya
Minyak sedikit untuk menumis

Caranya:
Masukkan sedikit minyak dikuali, tumiskan kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, halia, bawang putih sehingga harum, masukkan serai, lengkuas dan cili padi, tumis lagi dan kacau sebati.
Masukkan bawang besar, kacau rata dan tumiskan sebentar.
Masukkan air sedikit dan kiub ayam, biar mendidih sebentar.
Masukkan tulang ayam, isi ayam, jagung dan ubi kentang, kacau rata.
Masukkan garam secukupnya dan masak sehingga ayam empuk.
Hidangkan semasa masih panas.


No comments:

Post a Comment