Monday 6 November 2017

Martabak Kraker




Resipi: Yati@SinarKehidupanku via Citarasawan
Bahan-bahan:
1 bungkus biskut tawar cream cracker Ping Pong
400ml santan sederhana pekat ~ guna santan kotak
1 tin susu cair / susu sejat
6 biji telur saiz A

Lapisan Daging:
400gm daing ayam dikisar
3 biji bawang besar dicincang halus
1 paket kecil / 3 sudu besar serbuk kari daging
7 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1" halia
1 batang lobak merah diparut
1 tangkai cili merah
Daun bawang dan daun sup dicincang
3 sudu besar minyak masak
Garam secukup rasa
Sedikit gula

Hiasan: Daun bawang, daun sup dan cili hiris
Loyang  : 9 x 9 x 3 di gris mentega

Cara memasak inti:
Tumbuk bawang merah, bawang putih dan halia hingga halus.
Campurkan pada rempah kari sehingga menjadi pes basah.
Panaskan minyak tumis pes basah sehingga garing  dan naik baunya.
Masukkan bawang besar dan daging cincang.
Masukkan 1/4 cawan air dan masak sehingga daging empuk.
Masukkan garam, lobak merah, daun bawang dan daun sup.
Angkat dan sejukkan.

Cara membuat lapisan Martabak Lapis Kraker:
Celup biskut kraker ke dalam campuran susu dan santan.
Susun hingga penuh di dasar loyang.
Lapiskan dengan lapisan daging hingga rata.
Pukul ringan telur dan tuangkan separuh dari telur ke atas lapisan daging tadi.
Susun lagi biskut kraker atas lapisan daging dan telur tadi.
Tuangkan lagi separuh dari susu tadi.
Ulangi melapis sehingga 3 lapisan.
Untuk lapisan terakhir, susun biskut kraker, tuangkan baki susu sehingga habis.
Taburkan hirisan daun bawang, daun sup dan cili hiris sebagai hiasan.
Bakar selama 35-40 minit pada suhu 180C atau sehingga masak.
Hidangkan bersama mayonis atau sos cili



No comments:

Post a Comment