Monday 6 November 2017

Swedish Meatballs Ala Ikea And Mashed Potatoes






















Sumber recipe: citarasawan
Bahan-bahan:
500gm daging lembu ~ guna ayam dikisar
1/2 labu bawang besar cincang halus
2 ulas bawang putih, cincang halus
1 cawan serbuk roti
2 sudu makan mentega
1 biji telur A, dikocok ringan
1/4 sudu teh rempah Allspices
1 sudu kecil serbuk cili
1 sudu teh garam
1/2 sudu teh serbuk lada putih
1 sudu teh serbuk lada hitam

Caranya:
Panaskan mentega, tumis bawang cincang hingga layu.
Masukkan ke dalam mangkuk berisi daging bersama serbuk roti, rempah Allspices, telur dan garam.
Gaul sebati, tutup dengan plastik wrap dan simpan di dalam peti sejuk selama 1 jam supaya adunan serbuk roti dan rempah menjadi sebati.
Keluar dari peti sejuk, bulatkan bebola daging.
Dalam kuali masukkan lagi 2 sudu besar mentega, masukkan bebola daging.
Masak dengan api kecil hingga keperangan.
Balikkan supaya masak sekata.
Tutup kuali dengan penutup dan biarkan sebentar hingga kedua belah bebola keperangan.
Angkat dan ketepikan, sementara itu sediakan sos.

Bahan-bahan sos:
2 sudu besar mentega
2 sudu besar tepung gandum
2 1/2 cawan air
1 kiub pati daging Knorr
1/4 cawan krim masakan / susu cair
1/2 sudu kecil gula
Garam dan serbuk lada hitam secukupnya
2 sudu kecil kicap pekat untuk mengelapkan sos

Caranya:
Dalam kuali yang sama, panaskan mentega, masukkan tepung dan kacau hingga sedikit perang dan rata.
Masukkan air, kiub pati daging dan renih sebentar.
Masukkan krim masakan, garam, gula, kicap pekat dan serbuk lada hitam.  Kacau rata.
Kemudian masukkan bebola daging, gaul rata dan tutup kuali.
Renih sebentar hingga kuah hampir pekat.
Hidangkan meatballs dengan kentang goreng, kentang putar dan brokoli.

Kentang Putar / Mashed Potatoes:
Sumber resipi via star2.com Suzanne Lazaroo
Ingredients:
1 bulb garlic
Extra virgin olive oil
4 medium potatoes, peeled and halved
50g butter
100ml cooking cream
6 sprigs thyme, leaves only
Salt and pepper to taste

Method:
Preheat the oven to 200C.
Slice the top off the bulb of garlic and place in a piece of foil or baking parchment.
Drizzle with olive oil, and season with salt and pepper.
Wrap the garlic in the foil and roast for about 40 minutes.
Place the potatoes in a pot of water and boil until soft enough to mash.
Remove potatoes to a large bowl.  Add the butter, cream and thyme.
Squeeze the roasted garlic into the bowl and discard the skin.
Mash all the ingredients together and season to taste.
Ready to serve.




No comments:

Post a Comment