Thursday 8 November 2018

Roti Telur Sardin






















Sumber resipi: rasa.my via Siti Nurfarizah Mohamad
Bahan-bahan:-
Roti sandwich secukupnya
1 tin kecil isi sardin ~ dihancurkan
2 biji bawang merah ~ ditumbuk
1 - 2 ulas bawang putih ~ ditumbuk
Cili padi/emping cili ~ jumlah ikut citarasa
Daun bawang & daun sup secukupnya ~ dihiris halus
2 - 3 biji telur
Garam dan serbuk lada hitam secukupnya rasa
Sedikit minyak masak

Caranya:
Satukan ikan sardin, bawang merah, bawang putih, hirisan cili, daun bawang dan daun sup.
Gaul rata sehingga sebati.
Pecahkan telur dalam bekas berlainan dan pukul sedikit.
Kemudian masukkan campuran sardin tadi, gaul rata.
Celupkan kepingan roti yang telah dipotong ke dalam mangkuk berisi bancuhan telur dan sardin. Ratakan.
Panaskan kuali non-stick dan masukkan sedikit minyak.
Kemudian masak kepingan roti hingga masak dan kekuningan.
Angkat dan sedia untuk dinikmati.

No comments:

Post a Comment