Wednesday 15 July 2020

Mee Sanggul Goreng Kicap





Resepi by:@kim_kimberly1509
Bahan-bahan: 
3 paket Mee Sanggul rendam selama 5 minit
2 keping fish cake hiris
7 cendawan Tiram hiris
1 batang daun bawang hiris
3 ulas bawang putih cincang halus
1 biji tomato
Minyak 
Garam dan perisa jika perlu
Air sedikit

Bahan-bahan sos, sebatikan:
1 sdm kicap manis mee
1 sdm sos tiram
1 sdm sos cili
1 sdm sos tomato

Caranya:
Panaskan sedikit minyak. 
Masukkan bawang putih, kacau hingga layu, masukkan fishcake dan tomato. 
Kacau sehingga tomato hancur sedikit. 
Masukkan cendawan Tiram, kacau sehingga menjadi sedikit pekat. 
Masukkan bahan sos, kacau dan bila dah mendidih masukkan mee sanggul. 
Kacau sehingga mee menjadi lembut. 
Kalau kurang garam masukkan sedikit garam dan perisa juga sedikit air. 
Kacau sehingga semuanya sudah sebati. 
Sebelum dipadamkan api dapur, masukkan daun bawang, gaul rata dan hidangkan. 

No comments:

Post a Comment