Sunday 25 October 2020

Sayur Campur Cah Rempah



Resepi by:@kim_kimberly1509 

Bahan-bahan:
1 keping tauhu potong dan goreng
1 keping tempe potong dan goreng
Sedikit kacang buncis dihiris
1 biji cili merah dihiris
1 biji cili capsicum hijau potong kecil
1 paket kecil so hoon Thai
Sedikit air
Garam
Seasonings 
1 sdt serbuk ketumbar
1/2 sdt serbuk jintan halus
Minyak menumis

Bahan sambal, diblend kasar:
1 biji cili merah segar
2 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih

Caranya:
Goreng tauhu dan tempe berasingan sehingga kekuningan. 
Bila kesemua tauhu dan tempe sudah digoreng, masukkan semula dikuali dan masukkan so hoon, kacau dan angkat, ketepikan. 
Panaskan minyak menumis. 
Tumiskan bahan sambal sehingga layu dan garing. 
Masukkan serbuk ketumbar dan jintan halus, kacau sebati. 
Kacau sehingga rempah masak, masukkan sedikit air. 
Masukkan buncis, capsicum dan cili merah. 
Kacau sehingga sayuran bertukar warna. 
Masukkan tauhu, tempe dan so hoon kedalam kuali, gaul sebati dan tambahkan sedikit air. 
Masukkan garam dan seasonings secukupnya. 
Masak sehingga sayuran empuk dan air menyusut. 
Sedia dihidangkan. 


No comments:

Post a Comment