Sunday 15 July 2012

Capati

Bahan-bahan:
250gm Tepung atta
1 sudu besar minyak sapi / butter
Garam secukupnya
1 sudu teh bread softener
Air secukupnya

Minyak untuk disapukan pada kuali non stick
Kain bersih

Caranya:
Masukkan tepung atta, minyak sapi dan bread softener di dalam mangkuk adunan.
Masukkan air sedikit demi sedikit dan uli sehingga tidak melekat di tangan.
Rehatkan dalam 30 minit, diuli semula dan pukul-pukulkan sedikit.
Bahagikan kepada beberapa biji dan gelekkan sehingga bulat.
Panaskan kuali non stick disapukan dengan sedikit minyak.
Gunakkan kain yang bersih untuk mengekan bahagian permukaan secara perlahan.
Setelah bahagian atas masak, terbalikkan bahagian bawah, lakukan seperti diatas sehingga bahagian bawah masak.
Bolehlah diangkat dan hidangkan bersama kuah kesukaan masing-masing.

No comments:

Post a Comment