Sunday 29 July 2012

Kacang Buncis Belacan Cah Tauhu














Bahan-bahan:
Kacang buncis dihiris panjang
Tauhu dipotong panjang

Bahan-bahan blend/tumbuk:
Cili merah
Belacan sedikit
Bawang merah kecil
Bawang putih
Udang Kering/Ikan bilis (direndam dan sangaikan)

Minyak menumis sedikit
Air sedikit
Garam secukup rasa
Sos ikan sedikit

Caranya:
Panaskan minyak, tumis bahan-bahan rempah sehingga wangi dan masukkan kacang buncis dan kacau sehingga sebati.  Masukkan sedikit sos ikan, air dan tauhu, kacau perlahan-lahan kerana tauhu mudah hancur sebab tidak digoreng.
Masukkan garam secukupnya, kacau sehingga kacang buncis masak bolehlah diangkat. 

 

No comments:

Post a Comment