Monday, 18 February 2013

Kek Coklat Kukus Lapis Cream Cheese



















Resipi by : Yatie / source: Mat Gebu

Bahan-bahan: Kek Coklat
2 biji telur gred A ( Kim guna 3 gred C )
1 cawan gula kastor ( Kim guna 3/4 cawan )
1 camca teh esen vanilla
Sedikit garam
1/2 can air panas mendidih
1/2 cawan susu cair / susu segar
1/2 cawan minyak jagung
1 cawan tepung gandum*
3 camca besar serbuk koko*
1 camca teh soda biocarbonate*
1/2 camca teh baking powder* (* digaul rata dan diayak)

Bahan-bahan: Lapis Cheese
250g cream cheese
60g gula halus ( Kim guna 50g gula halus )
1 biji telur gred A ( Kim guna 2 biji gred C )
1 camca besar air
1 camca besar tepung gandum

Caranya:
Untuk bahagian coklat:
Putar telur dan gula hingga kembang dan pekat.
Masukkan esen vanilla dan garam, putar rata.
Tambah air panas, susu cair dan minyak jagung, putar sebati.
Perlahankan kelajuan, masukkan tepung yang telah diayak bersama bahan-bahan * tadi sedikit demi sedikit hingga habis, gaul hingga rata.
Kemudian bagi dua sama banyak.  Ketepikan sekejap.

Untuk bahagian Lapis Cheese:
Putar cream cheese dengan gula halus sehingga sebati dan berkrim.
Masukkan telur, air dan tepung gandum, putar lagi hingga semua sebati dan licin.
Ketepikan sekejap.

Untuk Kek Coklat Kukus Lapis Cream Cheese:-
Panaskan kukusan lenser tin berukuran 8 inci x 8 inci x 3 inci dengan mentega dan alas dasar tin dengan kertas minyak.  Lense juga kertas tadi.
Tuang 1 bahagian adunan coklat, tutup permukaan tin dengan aluminium foil dan kukus dengan api sederhana kuat selama 20 minit ( Jika menggunakan steamer trio, kukus di tingkat 2 ).
Kukus selama 35 minit, lepas 20 minit check kek, buka aluminium foil dan periksa bahagian tengah kek, jika belum masak, sambung kukus sampai kek masak.
Pastikan ditutup dengan aluminium foil.
Biarkan kek sejuk dan boleh dikeluarkan dari tin, boleh dipotong.

Kek boleh di simpan di peti ais jika tidak habis, tapi gerenti habis sebab tidak muak dan sedap.
Seperti saranan Mat Gebu bahagian cream cheese boleh dimasukkan parutan kulit lemon rasanya lebih sedap atau jika suka boleh dimasukkan strawberry yang dicincang halus.  Ini bagi yang tidak suka pada bauan cream cheese.
Cubalah! tak mengecewakan bagi peminat kek kukus atau pun cream cheese.   


No comments:

Post a Comment