Sunday, 24 February 2013

Marmer Cake







Resep: Pak Sahak Pribadi / Sumber: Catatan Nina
Bahan-Bahan:
5 butir telur ( Kim guna 5 biji telur gred C )
125 g gula pasir ( Kim guna 90g gula halus )
1 sudu teh emulsifier
1 sudu teh vanilla
150g tepung gandum
15g tepung jagung
15g tepung susu
100g margerine ( Kim campur 50g margerine + 50g butter ), cairkan
50g minyak sayuran
1-2 sudu teh pes coklate atau pes black forest

Caranya:
Panaskan oven ke 180C ( Kim guna 160C).
Siapkan loyang pilihan anda 20cm, sapukan margerine dan taburkan tepung, Ketepikan
Campur dan ayak tepung gandum, tepung jagung dan tepung susu.
Putar telur, gula halus, emulsifier, vanilla dan campuran tepung hingga mengembang dan kental (All in One Method).
Campurkan margerine/butter cair dengan minyak sayuran.  Kemudian tuang sedikit demi sedikit ke dalam adunan.  Kacau dan kaup balik hingga tercampur rata dan sebati.
Ambil 2 sudu besar adunan, masukkan pes coklat, Kacau rata.
Tuang adunan putih ke dalam loyang, kemudian tuang adunan coklat di atasnya.
Buat corak marmer dengan menggunakan garpu atau lidi satay.
Bakar sehingga masak selama lebih kurang 30 - 45 minit.
Lakukan periksa tusuk dan test sentuh dengan lidi.
Angkat dan segera keluarkan dari loyang agar cake tidak mengecut. 

Kek yang lembut walaupun tanpa bahan penaik dan soda. Bila menggigit tidak terasa tersangkut pada tekak.  Walau disimpan selama 1 hari kek masih lembut. Yang pasti lain kali ada tetamu bertandang bolehlah membuat kek yang mudah dan sedap ini. Cubalah tak mengecewakan bagi peminat kek butter.  Kalau ada whipped cream bolehlah dinikmati bersama kek ini rasanya seolah-olah mengunyah kek ice-cream.
Resipi ini telah Kim terjemahkan ke BM, maaf Nina dan terima kasih kerna menyumbang resep kek yang enak ini....





No comments:

Post a Comment