Sunday, 24 March 2013

Ayam Palembang



















Sumber: Kak Maria Hakem, Madihaa (Resipi asal menggunakan daging)





Bahan-bahan:
700g ayam dipotong kecil
2 batang serai dititik
3 sudu besar kerisik (Resipi asal menggunakan santan pekat 500ml, Kim mengikut cara Madihaa)
1 cawan kicap lemak manis Cap Kipas Udang / kicap ABC

Bahan-bahan kisar:
1 labu bawang besar
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2cm halia
3cm lengkuas
15 biji cili kering

Rempah penumis:
3cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga

Caranya:
Panaskan minyak secukupnya dan tumis bahan kisar, bahan penumis bersama serai sehingga pecah minyak.
Masukkan ayam dan gaul sebati.  Tutup kuali dan masak dengan api sederhana sehingga kelar air dari ayam dan biarkan seketika.
Masukkan kicap dan diikuti dengan kerisik.  Biarkan masak sehingga ayam mula empuk. 
Kacau sekali-sekala sehingga masak dan kuah menjadi pekat.



No comments:

Post a Comment