Sunday 23 June 2013

Kek Kastard Pandan

 

Sumber: K.Nor secubit garam

Bahan-bahan: 1 biji kek span pandan
Bahan-bahan:
150g tepung superfine
150g gula kastor
5 biji telur gred A
1 sudu besar ovalette
80ml air
80ml minyak / mentega cair
1 sudu kecil serbuk penaik
Sedikit pewarna hijau

Caranya:
Sedikan tin pembakar bulat atau 4 segi ukuran 8", griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak.
Satukan gula, ovalette, tepung superfine, serbuk penaik dan telur ke dalam mangkuk adunan.
Pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi (tapi ini terletak kepada kelajuan pengadun).
Perlahakan kelajuan dan masukkan air daun pandan, pes pandan dan sedikit pewarna hijau.
Pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama beberapa minit atau sehingga adunan kek benar-benar ringan.
Tuangkan minyak / mentega cair ke dalam adunan dan gaul dengan senduk sehingga sebati.
Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 45 minit atau hingga masak pada suhu 150 - 180C.
Bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan atas redai kek, lebih kurang 5 minit lagi bagi mengelakkan kek menjadi kempis. 

Bahan-bahan Kastard:
Bahan A:
155g gula kastor
500ml air daun pandan
1 sudu besar serbuk agar-agar segera

Bahan B:
400ml santan pekat
85gm tepung hoen kwee hijau
1 sudu kecil pewarna hijau
secubit garam

Untuk hiasan:
1 cawan kelapa kering

Caranya:
Kek span dihiris kepada 2 bahagian, Ketepikan.

Untuk membuat kastard:
Campurkan kesemua bahan-bahan (A) dalam periuk.
Masak atas api sederhana hingga mendidih.
Kacau hingga gula hancur.
Satukan bahan-bahan (B) dalam mangkuk dan gaul rata.
Masukkan adunan ini ke dalam adunan (A).
Kacau atas api sederhana hingga adunan pekat dan mendidih (JANGAN TERLALU LAMA/PEKAT, NANTI TAK SMOOTH BILA DITUANG ATAS KEK).
Sediakan acuan bulat atau petak, guna jenis loose tin atau apa saja bentuk kek span.
Letakkan satu lapisan kek span dalam acuan, tuangkan 1/3 adunan kastard ke atas kek hingga menutupi lubang di sekelilingnya.
Letakkan lapisan kedua kek span dan tuang lagi kastard.
HENTAKKAN acuan 3 KALI di atas meja agar kastard padat dibahagian bawahnya, biarkan kek sejuk baru dimasukkan dalam peti sejuk.
Keluarkan kek yang telah sejuk dari acuan.
Salut dengan kelapa kering atau hias mengikut citarasa sendiri.



No comments:

Post a Comment