Source: Hana's Family
Bahan-bahan:
1 kg ayam / 1 ekor ayam
1 biji lemon
3 ulas bawang putih
2 sudu besar olive oil
Segenggam rosemary kering
1 sudu besar serbuk lada hitam
2 biji kentang dibelah 2
2 biji tomato atau lebih
Baby carrots dipotong
1 biji bawang besar dibelah 4
2 sudu besar serbuk paprika
Kicap pekat sedikit
Garam dan madu secukupnya
Caranya:
Lemon, kentang dan bawang putih direbus selama 15 minit. Angkat dan tos.
Tumbuk bawang putih dan rosemary sehingga lumat.
Gaulkan bahan yang ditumbuk tadi dengan olive oil dan campur sedikit garam dan serbuk lada hitam.
Ambil sedikit bahan ini dan gaulkan dengan kentang, bawang besar, baby carrots dan tomato.
Lemon tadi dicucuk dengan garfu supaya jusnya nanti keluar dan disumbat ke dalam perut ayam.
Sumbatkan juga beberapa kentang, bawang dan baby carrot ke dalam ayam tadi.
Cucuk lubang ayam itu dengan tooth pick supaya tak terkeluar bahan-bahan tadi.
Lumurkan ayam tadi dengan bahan tumbuk tadi.
Susun kentang, tomato, bawang dan baby carrots dan bakar di dalam oven 180C selama 1 jam atau sehingga masak.
Hidangkan bersama mashed potato dan salad.
No comments:
Post a Comment