Tuesday 21 October 2014

Ikan Tauchu Berkerisik

  
Bahan-bahan:
Ikan kembung, dibersih, sapukan garam dan serbuk kunyit, goreng sehingga masak, ketepikan

Minyak sedikit untuk menumis
Tauchu direndam
Garam
Sedikit gula perang
1 sudu besar kerisik
Sedikit air

Bahan-bahan tumisan:
Serai, diketuk
Cili merah, dipotong serong
Cili api, dihiris
Cili hijau, dipotong serong
Tomato
Bawang Holland, dihiris kasar
Halia dihiris
Bawang putih dihiris

Caranya:
Masukkan minyak, tumiskan serai, bawang holland, bawang putih dan halia sehingga wangi. Masukkan tauchu dan tumis lagi sehingga sebati.
Masukkan cili merah, cili hijau, cili api dan tomato, kacau sebati sehingga layu.
Masukkan sedikit air dan kerisik.
Perisakan dengan garam dan gula secukupnya.
Angkat dan tuangkan diatas ikan, taburkan parutan lobak merah.



No comments:

Post a Comment