Sunday 26 July 2015

Ayam Masak Kicap Berempah Mamak Penang


Resipi: Mamak Haji, Sumber: Madihaa
Bahan-bahan:
1 ekok ayam, dipotong 16
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil garam
1 tsp serbuk lada hitam (yang ditumbuk sendiri)
3 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
1 tsp air limau nipis
1 tsp jintan putih
1 tsp jintan manis
1/2 sudu besar serbuk kas-kas (optional)
1 sudu besar serbuk cili (boleh tambah atau kurangkan ikut kepedasan)
2 sudu besar rempah kari daging
3 kuntum bunga lawang
1" kulit kayu manis
3 buah pelaga
2 batang serai yang telah diketuk
Garam
Gula secukup rasa
1 Cawan air

Bahan kisar:
3 biji bawang besar
3" halia
1 ulas bawang putih

Caranya:
Gaul rata ayam bersama serbuk kunyit dan garam.
Goreng ayam 3 suku masak dan ketepikan dahulu.
Panaskan minyak dalam kuali yang lain, tumiskan serai, bunga lawang, kayu manis dan buah pelaga.
Apabila naik bau masukkan bahan kisar dan tumis hingga harum dan naik minyak.
Masukkan pes cili dan pes serbuk kari daging dan masak lagi hingga wangi.
Masukkan semua bahan-bahan yang lain di atas dan biarkan kuahnya mendidih.
Masukkan ayam yang telah goreng.
Kecilkan api dan biarkan selama 10 minit  - 15 minit di masak.
Masukkan 1 cawan air, masak hingga agak kering dan rasa garam, kalau kurang boleh ditambahkan lagi jika perlu.
Tutup api dan masukkan perahan air limau 1 tsp.
Taburkan bawang goreng. Bolehlah dihidangkan bersama nasi hangat.


No comments:

Post a Comment