Tuesday 20 December 2016

Daging Masak Ungkep
















Resipi: Chef Fazalina
Bahan-bahan
1/2 kg daging batang pinang
1 cawan air
2 helai daun salam
2 batang serai, diketuk
1/4 keping gula melaka
1 keping asam keping
1/2 sudu makan serbuk pati ayam
1/4 cawan (50ml) minyak masak
Garam secukup rasa

Bahan tumbuk / kisar
5 batang cili hijau
5 biji bawang merah
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
1 1/2" kunyit hidup
1" halia
1" lengkuas
2 sudu besar ketumbar biji, sangai
1 sudu teh lada hitam, sangai
2 sudu teh jintan manis, sangai

Caranya:
Dalam periuk, panaskan minyak dan tumiskan serai bersama bahan tumbuk.
Goreng sehingga naik bau.
Masukkan daging, air, daun salam, gula melaka, asam keping, serbuk pati ayam dan garam secukup rasa.
Kacau dan biarkan daging masak empuk.
Sesekali dikacau agar daging tidak hangus.
Apabila kuah agak kering dan daging empuk, tutup api dan sedia untuk dihidangkan bersama nasi putih dan lauk pilihan.

No comments:

Post a Comment