Monday 5 December 2016

Lamb Chop Blackpeppers dan Kentang Putar






Lamb Chop Blackpeppers:
Bahan-bahan:
Steak lamb chop secukupnya
Sos BBQ secukupnya
Daun rosemary kering / segar
Daun tyme kering / segar
Sedikit sos tiram
Sedikit kicap pekat manis / karamel
Air perahan lemon
Bawang putih*, bertanda * ditumbuk
Halia*
Biji lada hitam*
Lobak merah dipotong, jika suka
Bawang merah besar dipotong 4, jika suka

Caranya:
Gaulkan kesemua bahan diatas pada lamb chop dan perapkan selama 4 jam atau semalaman.
Lepas perap, boleh di panggang / gril sehingga masak.
Kuah dari perapan jangan dibuat boleh dimasak sos untuk cicah lamb chop.

Kentang Putar / Mashed Potatoes
Sumber resipi: nooriahnamim.blogspot.com
Bahan-bahan:
10 biji kentang US dipotong kiub (Kentang yang besar dan agak hitam)
1 sudu kecil lada hitam ditumbuk halus
1/2 cawan fresh milk
1 sudu mentega
1 kiub ayam
Garam secukup rasa

Caranya:
Rebus kentang dengan sedikit garam, dah empuk toskan dan tumbuk atau lenyek kentang sampai hancur.
Boleh jugak gunakan hand mixer dan putar supaya lebih halus.
Masukkan sedikit garam, lada hitam, susu, mentega ke dalam kentang tadi dan putar sampai sebati.
Masukkan kentang dalam acuan bulat dan terapkan lebih cantik ada bentuk daripada letakkan kentang begitu saja.
Bolehlah dimakan dengan sos lada hitam.

Bahan-bahan sos lada hitam:
1/2 biji bawang besar dipotong kasar
1 batang leek dipotong kasar
1 sudu planta
sedikit sos tiram
sedikit kicap manis
1/2 sudu besar lada hitam ditumbuk
1 sudu tepung gandum

Caranya:
Rebush bawang besar dengan leek bersama 3/4 cawan air
Biarkan mendidih selama 15 minit, angkat dan toskan.
Ambil air rebusan masak lagi sekali, campurkan dengan planta, sos tiram, kicap, lada hitam dan tepung gandum.
Perasakan dengan garam dan tapis lagi sekali supaya lebih licin sos dan halus.






No comments:

Post a Comment