Thursday 3 November 2016

Bebola Telur Puyuh
















Resipi: enakenakrasa
Bahan-bahan
Telur puyuh, rebus sehingga matang
Minyak menggoreng secukupnya

Bahan-bahan salutan A:
Ubi kentang rebus, lenyekkan dan sebatikan dengan bahan bertanda *
Garam secukupnya *
Sedikit bawang goreng *
sedikit daun ketumbar *
sedikit serbuk cumin *
sedikit serbuk ketumbar *
sedikit serbuk bawang merah *

Bahan-bahan salutan B:
Serbuk roti
sedikit telur putih

Caranya:
Ambil sebiji telur puyuh, salutkan dengan bahan A dan jadikan bebola.
Buat sehingga habis.
Masukkan minyak secukupnya dikuali dan panaskan.
Ambil sebiji bebola celupkan dengan putih telur dan gaulkan dengan serbuk roti.
Bentukkan bebola semula.
Masukkan kedalam minyak panas, goreng sehingga kekuningan.
Angkat dan toskan.

No comments:

Post a Comment