Monday 21 November 2016

Ketam Kopi Berapi

















Bahan-bahan:
Ketam, dibersih, toskan dan gaul sedikit dengan garam dan serbuk kunyit, goreng & ketepikan
Minyak
Santan pekat sedikit
Serbuk cili / sos cili pedas
Cili api dihiris
Kicap pekat
Air Kopi pekat dalam 1/2 cawan, kopi cap kapal
Sedikit gula
Garam tidak perlu

Bahan-bahan kisar:
Bawang putih
Bawang merah
Sedikit halia

Caranya:
Ambil sedikit minyak yang telah digoreng ketam tadi.
Tumiskan bahan-bahan kisar sehingga layu dan harum
Masukkan serbuk cili, kacau sebati sehingga cili masak.
(Kalau guna sos cili masukkan bersama kicap pekat).
Masukkan sedikit santan pekat, kacau rata.
Masukkan ketam dan air kopi, kacau sebati.
Masukkan kicap pekat dan gula secukupnya.
Setelah pekat boleh diangkat dan hidangkan.




No comments:

Post a Comment