Wednesday 12 September 2018

Cendol





















Sumber resipi: Sobat Dapur via YouTube, enak Pak, terima kasih sedap dimakan masa cuaca panas.
Cara membuat mengikut cara enakrasadaridapur

Bahan-bahan Cendol:
125g tepung beras
75g tepung ubi kayu
1/4 sudu teh kapur makan (bukan airnya)
1/2 sudu teh garam
Sedikit perisa pandan (optional)
1/2 sudu makan pewarna hijau ~ saya guna daun pandan diblend dan tapis airnya
750ml Air

Air sejuk secukupnya
Ais secukupnya
Alat untuk membentuk cendol atau acuan muruku

Bahan-bahan Gula:
300g gula merah
150g gula pasir

Bahan-bahan santan:
1 liter Santan
1/2 sudu teh Garam
2 helai daun pandan

Bahan-bahan sampingan:
Kacang merah dalam tin, tapiskan airnya
Jagung dalam tin, tapiskan airnya

Cara membuat cendol:
Masukkan ksemua bahan-bahan cendol kedalam kuali besar.
Dengan menggunakan api yang kecil, kacau sentiasa sehingga menjadi adunan yang kental dan berkilat.
Sentiasa mengacau adunan, dan adunan harus dikacau dengan lama supaya tepung masak dan cendol tidak pecah bila sudah dibentuk.
Sediakan acuan muruku, masukkan adunan ke dalam acuan dan guna kain sebagai pembalut.
Pusing acuan muruku ke dalam air ais yang telah disediakan.
Buat sehingga habis dan simpan dalam peti sejuk.



No comments:

Post a Comment