Wednesday 12 September 2018

Sambal Petai Ikan Bilis Rangup





















Sumber resipi: Faudziyah Haji Ariffin via intai-intaidapurfha.blogspot.com
Bahan-bahan:
1 1/2 mangkuk ikan bilis
Sedikit minyak untuk menggoreng
1 batang serai, diketuk hingga lebam
2 keping asam gelugor
4 biji bawang besar
3 papan petai, dihiris kecil
1 camca kecil gula putih
Sedikit garam

Bahan-bahan B; (Dikisar Kering Tanpa Air):
12 ~ 15 biji cili kering
4 ulas bawang putih

Caranya:
Panaskan minyak dalam kuali dan goreng ikan bilis dengan api perlahan sehingga garing.
Angkat dan toskan minyak.
Pastikan ikan bilis dibasuh hanya seketika saat untuk menggoreng.  Ini adalah untuk mengelakkan ia menjadi liat.
Dengan menggunakan minyak yang sama tumis bahan B sehingga garing.
Masukkan serai dan goreng sekejap.
Masukkan asam gelugor diikuti dengan bawang besar.  Masak sehingga bawang layu.
Masukkan petai dan perasakan dengan gula dan sedikit garam.
Ratakan dan boleh dipadamkan api.
Apabila sambal telah sejuk, masukkan ikan bilis yang telah digoreng tadi, ratakan dan bolehlah dihidangkan.

No comments:

Post a Comment