Sunday 13 October 2019

Sotong Tumis Lada Hitam





Sumber resipi: Majalah Rasa Edisi 217 Oktober 2019.
Bahan-bahan:-
Minyak menumis
3 ulas bawang merah dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
3 biji cili hijau, dihiris
1 sudu besar lada hitam ditumbuk kasar
1 biji bawang besar dipotong gegelang
1 sudu besar sos lada hitam
500gm sotong dipotong kecil
Garam secukup rasa

Caranya:-
Panaskan sedikit minyak dikuali.
Tumiskan bawang merah,bawang putih dan cili hijau sehingga layu.
Masukkan lada hitam, bawang besar dan sos lada hitam, kacau sebentar.
Masukkan sotong, biarkan sotong masak seketika sambil dibalik-balikkan.
Masukkan garam, kacau seketika dan tutup api.

No comments:

Post a Comment