Thursday 14 January 2021

Spaghetti Aglio Olio





Resepi by:Cik Nafsiah Rahim via rasa.my 

Recooked by@kim_kimberly1509
Bahan-bahan:
1 paket spaghetti 
10 ~ 15 ekor udang
5 ~ 6 ekor sotong
2 batang sosej 
1 sdb cili flakes 
1 sdb lada hitam kasar
3 sdb serbuk Oregano, guna daun kering oregano, boleh dikisar
5 biji cili kering, potong 
1 kiub pati ayam
2 keping cheese, guna cheesedale
Tomato ceri, guna tomato besar
Lada Benggala, guna cili merah segar

Caranya:
Mulakan dengan merebus spaghetti, masukkan 1 sdb minyak zaitun kedalam air rebusan. 
Rebus selama 5 ~ 7 minit dan tapiskan air. Simpan sedikit air rebusan untuk diguna kemudian. 
Dalam kuali yang lain, masukkan minyak zaitun dan tumiskan bawang putih sehingga naik bau. 
Masukkan cili kering potong. 
Kemudian masukkan udang, sotong dan sosej. 
Masak selama 1 minit dan masukkan sedikit air rebusan spaghetti. 
Seterusnya masukkan cili flakes, lada hitam, oregano, cheese dan kuib ayam, masak seketika. 
Masukkan pula spaghetti, tomato dan lada benggala, gaul sehingga rata. 
Hidangkan panas-panas. 




No comments:

Post a Comment