Thursday 23 September 2021

Ikan Kembung Masak Chuan





Resepi by:@kim_kimberly1509
Bahan-bahan:
2 ekor ikan kembung, lumur dengan garam dan serbuk kunyit
1 biji cili merah dihiris
2 ulas bawang merah dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
1 sudu besar taucu
1 sudu besar pes asam jawa
1 biji tomato dipotong dadu/cincang
Garam
Perisa
Sedikit air
Daun bawang hiris halus
Daun ketumbar hiris

Caranya:
Goreng ikan sehingga garing dan masak, ketepikan. 
Keluarkan lebihan minyak menggoreng ikan dan guna dalam 2 sudu besar minyak, panaskan minyak semula. 
Masukkan bawang merah, bawang putih, cili, tomato dan taucu. 
Tumis sehingga naik bau. 
Masukkan pes asam jawa dan sedikit air. 
Masukkan garam, perisa dan gula, kacau sebati. 
Masak sehingga kuah mendidih, masukkan ikan, kacau sekali saja. 
Rasa dan padamkan api. 
Tabur hirisan daun bawang dan daun ketumbar. 
Hidang bersama nasi putih. 



No comments:

Post a Comment