Saturday, 13 April 2013

Chiffon Kentang Pandan

Sumber: Sajian Sedap (dialih ke BM)

Bahan-bahan:
100g kentang ditimbang, kukus, dihaluskan
30ml air daun pandan, dari 20 helai daun pandan
2 titis pewarna hijau
20ml air
50g minyak sayur
100g tepung gandum protein rendah ( Kim guna tepung gandum )
50g gula halus
5 biji kuning telur
5 biji putih telur
1/4 sudu teh garam
1/2 sudu teh cream of tartar
75g gula pasir

Caranya:
Blend halus kentang, air daun pandan, pewarna hijau dan air.  Masukkan minyak sayur, kacau rata.
Tuangkan kecampuran tepung dan gula halus sedikit-sedikit sambil dikacau rata dengan mengggunakan senduk kayu.  Masukkan kuning telur, kacau rata.  Ketepikan.
Pukul putih telur, garam dan cream of tartar sampai setengah kembang.  Masukkan gula pasir sedikit-sedikit sambil dipukul sampai mengembang.
Masukkan ke campuran tepung sedikit-sedikit sambil dikacau perlahan.
Tuang di cetakan chiffon kertas diameter 15cm.
Bakar pada suhu 170C - 180C selama 35 minit atau sampai masak.
Setelah dikeluarkan dari oven, terbalikkan loyang di atas redai sampain dingin.

No comments:

Post a Comment