Saturday, 13 April 2013

Ikan Kembung Kari Nenas Masam Manis



Bahan-bahan:
Ikan kembung dibersihkan dan goreng masak
Nenas dalam tin, simpan sedikit air
Tomato dipotong panjang
Serai diketuk
Bunga lawang
Kayu Manis
Cili padi sedikit
Cili merah dipotong serong
Garam secukupnya
Minyak untuk menumis
Serbuk kari ayam secukupnya

Bahan-bahan tumbuk:
Bawang merah
Bawang putih
Sedikit cili merah

Caranya:
Panaskan minyak dan tumiskan serai, bunga lawang, kayu manis dan bahan-bahan tumbuk sehingga garing.  
Masukkan tomato dan nenas dan kacau sebentar.
Masukkan serbuk kari secukupnya, masukkan sedikit air dari air nenas dalam tin dan garam secukupnya.
Setelah rempah masak bolehlah dimasukkan cili padi dan cili merah, kacau sebentar.
Padamkan api dan tuangkan di atas ikan.


No comments:

Post a Comment