Tuesday 3 November 2020

Pudina# Chutney




Resepi by: zera naim via rasa.my, kredit resepi Sheena Haikal
Recooked by:@kim_kimberly1509 
Bahan-bahan:
2 ulas bawang putih
1 biji bawang merah besar
1/2" halia saya tambah
4 biji cili padi hijau
1 biji cili hijau besar saya tambah
1 ikat daun pudina
Sedikit daun ketumbar saya tambah
Segenggam kelapa parut
Sedikit ait asam jawa

Caranya:
Panaskan sedikit minyak. 
Tumis kesemua bahan kecuali air asam jawa. 
Setelah daun pudina layu dan kelapa sedikit garing, tutup api. 
Masukkan bahan tadi kedalam mesin pengisar dan sedikit garam. 
Masukkan air asam jawa dan renjiskan sedikit air. 
Kisar kesemua bahan sampai halus. 
Info: boleh lebihkan cili padi atau kelap parut jika inginkan lebih pedas dan berlemak. 




No comments:

Post a Comment