Sunday 29 September 2019

Ayam Goreng Sichuan Pepper Dan Bawang Putih





Bahan-bahan, ayam goreng, digaul sebati dan perapkan:-
Kepak ayam
Garam secukup rasa
Sichuan peppers ditumbuk kasar
Biji lada putih ditumbuk kasar

Tepung ~ salutan

Bahan-bahan sos, ditumis:-
Bawang putih dicincang
Akar daun ketumbar dicincang
Sichuan pepper ditumbuk kasar
Lada putih ditumbuk kasar
Serbuk paprika
Gula palm
Mentega

Bahan-bahan sos pelekat, digaul sebati:-
Kicap cair
Sos tiram
Sedikit sos ikan
Sedikit jus perahan limau nipis

Caranya:-
Panaskan minyak dikuali.
Ambil kepak ayam, gaulkan dengan tepung, kiraikan lebihan tepung sebelum dimasukkan kedalam minyak panas.
Goreng sehingga ayam masak, angkat dan toskan minyak.
Dengan menggunakan kuali yang sama, keluarkan minyak yang digoreng ayam, masukkan mentega dan cairkan mentega.
Masukkan bawang putih dan akar daun ketumbar, tumis sehingga wangi dengan api yang kecil.
Masukkan sichuan peppers dan lada putih, serbuk paprika dan gula palm.
Tuangkan bahan-bahan sos pelekat sehingga sebati, masukkan kepak ayam.
Gaul sehingga sos salut pada kepak ayam.
Hidangkan.

No comments:

Post a Comment