Monday 23 September 2019

Ikan Kembung Kicap Pedas




Bahan-bahan:
Ikan Kembung, cuci bersih dengan air perahan limau nipis dan rendamkan sebentar
Minyak menumis
Daun selasih

Bahan-bahan rempah:
Serai dihiris halus
Halia dihiris halus
Bawang putih dicincang
Cili padi hijau/merah dicincang
Daun limau purut disiat

Bahan-bahan sos:
Kicap cair
Maggi seasonings
Sos Ikan
Gula perang secubit
Jus air perahan limau nipis
Air rebusan ikan

Caranya:-
Masukkan air di kuali, celurkan ikan dengan air perahan limau, dibalikkan sekali saja.
Angkat dan toskan air, simpan air rebusan tadi.
Masukkan sedikit minyak dikuali, tumiskan serai, halia, bawang putih, cili padi dan daun limau purut sehingga harum.
Masukkan bahan-bahan sos, kacau sebati.  Masukkan air rebusan ikan sedikit.
Masukkan ikan semula.
Rasa dulu, balikkan ikan sekali dan masak sehingga ikan masak sepenuhnya.
Masukkan daun selasih dan padamkan api.



No comments:

Post a Comment