Sunday 24 March 2013

Karamel Cake / Kek Sarang Semut / Kek Lebah



























Resep: Fatmah Bahalwan ( Kek yang lembut dan tak perlu diperah selama 3 jam tetapi sedikit manis dan berminyak), diterjemah ke BM.

Bahan-bahan:
425g gula pasir
450ml air panas
180g tepung gandum
50g tepung jagung
8 biji telur ( Kim guna 8 biji gred C )
150g margarine
2 sudu teh soda bikarbonate
200ml susu pekat manis

Caranya:
Masukkan gula pasir diatas kuali, masak diatas api sehingga berwarna kecoklatan, masukkan air panas, biarkan mendidih dan gula larut.  Angat dan sejukkan.  (Kim - Hati-hati apabila menuang air panas ke dalam gula karamel, tuang dalam jarak yang jauh dari kuali).
Pukul margerine dan susu pekat sehingga putih, masukkan telur satu persatu, sambil dipukul perlahan.  Matikan mixer.
Masukkan tepung gandum yang telah diayak bersama soda bikarbonate dan tepung jagung sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga rata.
Tuangkan karamel ke dalam adunan sedikit demi sedikit, sambil dikacau hingga rata.
Tuang adunan ke dalam loyang yang telah disapukan margerine dan ditaburi tepung.
Bakar dalam oven, suhu 180C selama lebih kurang 40 minit - 1 jam atau sampai masak.

Tip:
Adunan caramel cake ini unik.  Cair, sama sekali tidak terbayang bahwa adunan cair ini akan mnejadi cake yang kenyal, lembut dan bersarang bagus.
Proses pembuatannya jangan dipukul margerine dan susu pekat manis terlalu lama.  Kerana bila terlalu lembut kek akan menjadi kurang bersarang.
Sebahagia orang cukup mengadukkannya saja.
Memukul juga cukup menggunakan speed rendah saja atau speed tinggi tapi sebentar saja.
Jangan cemas, bila adunan nampak terpisah antara lemak margerine dengan cairan (margerine terapung di permukaan).  Ia akan menyatu semasa kena panas oven.
Sebaiknya selalu lapisi loyang dengan loyang kotak yang lebih besar dibahagian bawah.
Ini dilakukan untuk menghindari ada titisan lemak/minyak adunan yang langsung ke dasar oven.
Minyak yang menitis kedasar oven akan menimbulkan aroma hangit dan asap yang banya.  Kejadian ini sering membuat kita cemas (dikira kebakaran).
Kesimpulannya, membuat caramel cake jangan difikir susah, ikuti peraturan resep, sejadinya adunan, langsung oven.  Kejutannya adalah ketika mendapatkan cake yang lembut, kenyal, bersarang dan enak.  Cuba ya tak perlu memerapkan adunan selama berjam-jam, terus dimasukkan ke oven dan bakar.

No comments:

Post a Comment