Saturday 18 May 2013

Pai Ayam dan Cendawan




















Sumber: Mat Gebu ( Sedikit penambahan dari Kim)

Bahan-bahan pastri:
300g tepung gandum
150g mentega sejuk, didadu kecil kemudian simpan di peti sejuk
Secubit garam (kalau jenis mentega bergaram tak perlu)
4 - 5 camca besar air ais (air dari airbatu )

Bahan-bahan inti:
150g dada ayam, didadu kecil
3 kuntum cendawan butang (saiz besar, kalau kecil, guna 4-5 kuntum), didadu kecil
3/4 camca teh serbuk lada hitam
1/2 kiub pati ayam
1/2 cawan susu segar
1 biji bawang holland, didadu
2 ulas bawang putih, dicincang halus
6 tangkai kuchai, dihiris halus ( guna mixed veggies )
1 helai bay leaf ( tak letak )
1 camca besar penuh tepung gandum
Sedikit serbuk buah pala (optional)
Garam secukup rasa
1 camca besar penuh mentega 
Sedikit gula jika suka

Untuk pastri:
Satukan tepung gandum, garam halus (jika guna) dan mentega sejuk.  Gaul ramas dengan hujung jari hingga mendapat teksture seakan-akan serbuk roti.
Masukkan air sedikit demi sedikit sambil digaul hingga menjadi doh yang tidak melekat di mangkuk adunan. 
Bulatkan doh, simpan dalam bekas bertutup dan simpan dalam peti sejuk 30 minit.

Untuk inti:
Panaskan mentega, biar cair.  Tumis bawang besar, bawang putih dan bay leaf, kacau rata dan masukkan ayam, kacau dan bila ayam berubah warna, tambah cendawan. Goreng sekejap.
Tuang susu dan masukkan kiub ayam.  Kacau rata dan biar mendidih.
Masukkan tepung gandum, kacau rata dan biar pekat.  Tambah garam secukup rasa, lada hitam serbuk, serbuk buah pala dan hirisan daun kuchai. Kacau rata.
Rasa dan jika ok boleh dimatikan api.  Biar sejuk.

Panaskan oven 180C.
Jika tiada acuan pie maker gunalah acuan bulat dan tekan pada doh yang telah dicanaikan.
Guna sudip untuk membuat pattern pada pie. Sebelum dibakar sapukan kuning telur di permukaan pie yang bahagian atasnya di potong sedikit. 

No comments:

Post a Comment