Friday, 2 January 2015

Congo Bar






Sumber Resipi: Sunah Sakura (Resipi Oeya & Azlita Masam Manis)
Bahan-bahan:
315g tepung gandum
2 1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh garam
150g butter
100g gula perang
4 biji telur gred C, kalau gred A guna 3 biji
1 sudu teh esen vanila
250g chocolate chips kurang manis
1 cawan kacang pecan atau apa-apa jenis kekacang (optional)
Kepingan badam untuk taburan (optional)

Caranya:
Ayak tepung, baking powder dan garam dalam bekas besar dan ketepikan.
Dalam bekas lain campurkan gula perang bersama mentega dan kacau rata dengan sudip kayu sehingga butter melarut.
Masukkan telur sebiji demi sebiji dan putar dengan sudip kayu sehingga sebati.
Masukkan esen vanila.
Masukkan tepung, baking powder dan garam yang telah diayak tadi dan kacau rata dengan menggunakan spatula.
Akhir sekali masukkan chocolate chips dan kekacang dan gaul sempurna.
Tungkan adunan ke dalam tin pembakar ukuran 13 x 9 yang telah digris dengan butter dan dialas dengan kertas minyak.
Ratakan permukaan adunan dan taburkan kepingan badam dan chocolate chips, jika suka sebagai hiasan.
Bakar pada suhu 170C selama lebih kurang 30 minit atau sehingga permukaan atasnya kekuningan keemasan.  Jangan terlebih bakar.

No comments:

Post a Comment