Tuesday 29 March 2016

Cucur Pedas















Resepi: Enak Rasa Dari Dapur Kim
Bahan-bahan (A):
Tepung gandum
Air panas *
Garam secukupnya *
Pati ikan bilis * bahan bertanda * dimasukkan bersama

Minyak untuk menggoreng secukupnya

Bahan-bahan (B), gaul rata dan simpan di peti sejuk +- 30 minit:
Hirisan bawang merah
Hirisan bawang besar
Hirisan daun limau purut
Ikan bilis ditumbuk kasar
Serbuk cili
Serbuk kunyit

Caranya:
Masukkan tepung ke dalam bekas yang besar.
Masukkan bahan-bahan B dan kacau sebati.
Masukkan bahan-bahan A dan kacau dengan cepat dan jangan dikacau terlalu lama.
Panaskan minyak, masukkan 1 sudu besar adunan dan goreng sehingga kekuningan.
Angkat dan hidangkan panas.



No comments:

Post a Comment