Source: ummiesya.blogspot
Bahan-bahan:
Ayam
Daging - tak letak
1 Biji Telur, rebus dan goreng kekuningan - tak letak
1 peket rempah kurma ADABI, dicampur dengan sedikit air menjadi pes
2 ulas bawang putih*
5 biji bawang mearh*
2" halia* bahan bertanda * dikisar
rempah 4sekawan i.e. kayu manis, cengkih, biji pala dan bunga lawang
1/2 sudu teh serbuk kas-kas, ditumbuk
1/2 sudu teh bijan, ditumbuk
1 batang serai, dititik
1/2 cawan santan pekat / susu cair
2 sudu besar yogurt / tairu
1 biji bawang besar, dihiris bulat
2 biji ubi kentang, dipotong ikut suka
5 biji tomato ceri @ tomato biasa
1 biji cili hijau
1 kiub pati ayam
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Air secukupnya
Daun pudina / Daun Kari / Daun Pandan
Caranya:
Tumis bahan kisar, pes kurma, rempah 4sekawan, serai, daun pudina, daun pandan, daun kari sehingga pecah minyak dan naik bau.
Masukkan daging, kentang dan sedikit air biarkan hingga empuk.
Masukkan bijan tumbuk, serbuk kas-kas, yogurt, santan, kiub pati ayam, biar mendidih dan pecah minyak.Setelah itu masukkan tomato ceri, cili hijau dan bawang besar, setelah layu sedikit, perasakan dengan garam dan bolehlah dihidangkan bersama nasi minyak@nasi putih.
Nota: Kalau nak pekat masukkan air sedikit saja.
No comments:
Post a Comment